Home
Over St. Paulus
Agenda
Nieuws
Media
Gastenboek
Leden
Links
volg ons op:
sponsoren
Open Air-concert: verslag
Bezoekers: 4683
dinsdag 1 januari 2019

Platzkonzert in ee Sjeeter jeske

 

De zomer had in Schaesberg niet beter kunnen beginnen. Daar vond afgelopen zondag 21 juni een waar zomerconcert plaats. Fluit- en Tambourcorps St. Paulus zorgde samen met de Koninklijke Fanfare Aloysiana voor een gezellig ouderwets Platzkonzert op de Schaesbergse markt. Het weer probeerde nog even roet in het eten te gooien, maar muziek leek wolken te verdrijven en zo werd het een geslaagde zonnige middag, vol afwisselende muziek.

 

Maar daarvoor werd eerst de hele ochtend de lucht nauwlettend in de gaten gehouden, en menig gezin combineerde een vrolijk Vaderdagritueel met een panisch checken van buienradar.nl. Om 9 uur verzamelden enkele bestuursleden van beide verenigingen zich al op de markt om te zien of het concert door zou kunnen gaan. Die donkere wolken daarboven, zou dat regen worden? De mannen gingen weer naar huis, dronken koffie, kwamen om 11 uur weer samen. Nog steeds die wolken. Pas om 13.00 uur durfden ze definitief ‘Ja!’ te zeggen. Langzaam stroomde het plein vol met muzikanten en opbouwploegen om alles klaar te zetten voor het concert.

Om 14.30 uur marcheerde St. Paulus onder donkere wolken vanuit de Pietersstraat de markt op en vanuit de Briandstraat onze Koninklijke Fanfare Aloysiana. Twee orkesten, die sinds 1999 niet meer samen hadden gemusiceerd in een concert, ontmoetten elkaar hier in het hart van Schaesberg. De fanfare opende het concert en zowaar brak de zon door. Achter de ramen en op de balkons verschenen verbaasde bewoners. Nietsvermoedende wandelaars bleven staan. De terrassen van de cafés Het Brandwapen en De Parasol stroomden vol. Een groot publiek liet zich zo, afwisselend door fanfare en fluit- en tambourcorps, vermaken met muziek en meevoeren naar statiger pleinen. Onder het genot van de Radetzky mars waanden de luisteraars zich even in Wenen en fragmenten uit Carmen brachten hen naar Sevilla.

Maar uiteindelijk was dit gewoon de Schaesbergse markt, waar iedereen elkaar kende, elkaar groette tijdens het concert en in de pauze frietjes en ijsjes kocht bij de vertrouwde ‘Ben’. Even leek het op vroeger, op de tentfeesten waar de hele dorpsgemeenschap elkaar trof. Het nummer ‘D’r Sjeet’ maakte die nostalgie compleet. In een speciaal voor St. Paulus geschreven Schaesbergse versie van ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld liet zanger Marcel Smeets ‘d’r ouwe Sjeet’ even herleven.

Om 17.30 uur was het concert ten einde en trakteerde het publiek de muzikanten op een welverdiend applaus. De symbiose van verschillende klankkleuren en muziekstijlen van de verenigingen had menigeen verrast. De vele enthousiaste reacties (variërend van ‘Sjteet D’r Sjeet op cd?’ tot ‘Ich wes nit dat inne fleutekloep dat koos!’) zijn een pluim voor de verenigingen en maken duidelijk dat de Schaesbergse muziekwereld nog altijd bloeiende is en dat een initiatief als dit zeker voor herhaling vatbaar is.

 

Door Annet Bremen